Zweden is een van de mooiste vakantielanden in Noord-Europa, met een fascinerend landschap en alle mogelijkheden voor een natuurreis. Naturescanner neemt je mee op een ontdekkingsreis in de natuur in Zweden, met een overzicht van de mooiste gebieden en leuke plaatsen.

Natuur in Zweden

Hoe is de natuur in Zweden en wat zijn de mooiste plekjes? Meer dan de helft van het land is bedekt met uitgestrekte bossen, waarin elanden, bevers, lynxen en wolven hun onderkomen vinden. Daar waar de winters koud zijn, maar goed te verdragen, bieden de zomers verrassend aangename temperaturen. De natuur in Zweden staat het hele jaar door garant voor een leuke en actieve vakantie!

Natuurvakantie in Zweden

Outdoor activiteiten staan tijdens een natuurreis in Zweden altijd voorop. Ondanks dat het er vaak wat kouder is, kan je in Zweden het hele jaar door lekker buiten zijn. Het zuiden en het centrum van het land bieden een bosrijke natuur, waar je vrij bessen en paddenstoelen kan plukken. Het noorden is bergachtig. Het feeërieke Lapland trekt veel natuurliefhebbers en wintersporters. Op het water rond de vele eilanden is het fantastisch om te kajakken en te zeilen en bij de meren komen vissers tot rust.

Mooiste plekken in Zweden

Het is lastig bepalen wat de mooiste gebieden in Zweden zijn om te bezoeken. Veel mensen blijven hangen in Värmland, Dalarna en Smaland, maar ook in het noorden vind je prachtige, ruige natuur. Wie aan de kust wil vertoeven heeft ook keuze zat. De “Bästkusten” (westkust van Zweden) heeft voor velen een voorkeur, maar ook de oostkust boven Stockholm is eveneens bijzonder mooi.

Dalarna

Dalarna kenmerkt zich door een typisch Zweeds landschap: bossen en glasheldere meren en de rode houten huisjes met witte kozijnen. Hoogtepunten voor een natuurvakantie zijn kanovaren, wandelen, fietsen, vissen en zwemmen. Overige bezienswaardigheden zijn de Kopermijn van Falun, midzomerfeesten in Tällberg. Kerstmarkten en Nusnäs met de Dalarnapaardjes.

Värmland

Värmland is de natuurbestemming in Zweden bij uitstek: het gebied bestaat uit een bosrijk landschap met duizenden meren en tal van activiteiten bij en op het water. Tijdens het wandelen heb je kans op het zien van dieren als bevers en elanden. Ook vind je hier vele leuke historische gebouwen en plaatsjes.

Jämtlands Iän

De Jämtland-Härjedalen landschappen in het midden van Zweden bieden een ongerepte wildernis met vele outdoor mogelijkheden. Vanuit een comfortabele cabin beleef je de leukste activiteiten, waaronder vissen, sneeuwschoenwandelen, bushcraften en ecologisch koken.

Noord-Zweden

Duizenden meren, eindeloze taigabossen, bergen tot boven de 2.000 meter hoogte en woeste riviertjes kenmerken de natuur in het noorden van Zweden. Dit gebied is bestemd voor de avontuurlijke en actieve reiziger: ga hiken, raften, kanoën, bergbeklimmen of abseilen. Ontdek het Abisko National Park of wandel over de bekende Kungsleden route.

Skåne

We dalen weer af naar het zuiden. De natuur in Zuid-Zweden is minder ruig, in Skane geniet je van een lieflijk landschap. Een mooie kust, met lange stranden, afgewisseld met een glooiend landschap van appelboomgaarden en koolzaadvelden, kastelen en oude plaatsen landinwaarts. Neem deel aan een elandsafari of ga paardrijden en ook hier genoeg mogelijkheden om te fietsen en te kajakken.

Småland

De Smaland regio staat bekend om haar schrijvers (waaronder Astrid Lindgren) en Zweeds design. Het landschap kenmerkt zich door heuvels en bossen.

Stockholm

De omgeving van Stockholm is bezaaid met eilandjes, de Stockholm Archipelago, waar tal van watersport activiteiten plaatsvinden en vele zomerhuisjes verhuurd worden in een rustige omgeving.

Bohuslän en Dalsland

Bohuslän, ten noorden van Göteborg, kenmerkt zich door een ruige kust, waar schilderachtige vissershaventjes verscholen liggen tussen de inhammen. Toeristisch trekpleister zijn de prehistorische rotstekeningen in Tanumshede. Dalsland bestaat uit veel bossen en meren. Ook hier tal van outdoor activiteiten, zoals fietsen op treinsporen, vissen, fietsen, wandelen en dierenspeurtochten.

Nationale Parken in Zweden

Wie aan natuur in Zweden denkt kan niet om de nationale parken heen. Er zijn 29 nationale parken in Zweden, die allemaal even mooi zijn. In het noorden rond het Torneträsk meer bevinden zich enkele onherbergzame, verlaten gebieden, zoals Vadvetjåkka, Abisko, Stora Sjofallet, Padjelanta, Sarek (bijzonder mooi), Pieljekaise en Muddus. De nationale parken in het midden van het land vertonen veel dichte bossen, zoals Bjornlandet nationaal park, Skuleskogen, Tofsingdalen, Fulufjallet, Sanfjallet (meeste kans op beren) en Hamra. Ook in het zuidelijk deel van Zweden veel nationale parken: Angso, Farnebofjarden, Tresticklan, Garphyttan, Tiveden, Kosterhavet, Store Mosse, Soderasen, Dalby Soderskog, Stenshuvud…

Noorderlicht zien in Zweden

Veel mensen reizen naar Zweden om het noorderlicht of aurora borealis te zien. Dit schouwspel van de natuur is iets wat je een keer in je leven gezien moet hebben. Vooral in het noorden (Lapland) heb je veel kans om het noorderlicht te zien tijdens de wintermaanden. Bekijk onze tips voor noorderlicht reizen.

Dieren in Zweden

In Zweden komen een aantal – voor Europese begrippen – zeldzame diersoorten voor: de beer, lynx, wolf en veelvraat. De kans dat je deze dieren in het wild ziet, is klein. Maar je kan wel een excursie reserveren, waarbij je onder begeleiding van een gids op zoek gaat naar sporen of in een observatiehut overnacht.

Wanneer je op eigen houtje reist, is de kans om elanden, boslemmingen of poolvossen te spotten aanzienlijk groter dan een wilde beer.

Er leven ruim 300 vogelsoorten in Zweden, waaronder de Europese kraanvogel. Vogelaars bezoeken meestal het zuiden van Zweden.
Zweden heeft naast zalmrivieren duizenden meertjes verspreid over het hele land. Deze zijn bij uitstek geschikt om te vissen. Wel zien ze in Zweden graag dat de vangst weer teruggezet wordt, om de visstand op peil te houden. Per regio zijn de visregels verschillend, dus laat je ter plaatse goed informeren over de mogelijkheden.

Bloemen en planten in Zweden

Vooral in de zomer laat Zweden zich van haar mooiste kant zien voor wie houdt van bloemen en planten. In heel het land bloeien meer dan 2000 plantensoorten. Klaprozen, korenbloemen en margrieten sieren dan het landschap. Het eiland Öland heeft dankzij de kalksteengrond een heel bijzondere vegetatie. Hier groeien perziken, walnoten en de moerbij. Daarnaast komen er ruim dertig orchideeën soorten voor op dit eiland.