Reizen door La Paz

Op 3600 meter hoogte vind je La Paz. Hiermee krijgt de stad dan ook niet voor niets de titel “hoogste hoofdstad ter wereld”. Het is een prachtige, boeiende stad met veel interessante bezienswaardigheren en dankzij de prachtige ligging zal deze stad je voor altijd bijblijven. Veel mensen weten niet dat de wettelijke hoofdstad van Bolivia éigenlijk Sucre is. Dat is niet zo vreemd, aangezien de regering oudsher al in La Paz zetelt. De stad is ook de belangrijkste stad voor buitenlandse vluchten. Althans, het vliegveld ligt in El Alto, officieel een aparte stad met een eigen stadsbestuur, maar in de praktijk echte een bestuurlijke eenheid samen met La Paz. In La Paz zelf wonen meer dan één miljoen mensen (en als je de bevolking van El Alto mee telt zelfs meer dan het dubbele). Aan de rand van het dal waarin La Paz ligt, heb je een prachtig uitzicht op de sneeuwtoppen van de Cordillera Blanca.

Doen in La Paz: Teleferico kabelbaan

Je kunt je dag rustig beginnen met één van de mooiste attracties van het land, namelijk de kabelbaan van La Paz. Sinds april 2014 is de stad uitgerust met deze kabelbaan, die El Alto en La Paz met elkaar verbindt. Hierdoor ben je in 24 minuten van de ene stad in de andere.

De kabelbaan is in eerste instantie niet gebouwd voor toeristen, maar om de bewoners snel en veilig over grote afstanden te vervoeren. Dit is geen overbodige luxe in een drukke stad als La Paz. De Kabelbaan bestaat uit 3 routes: rood, geel en groen. Voor slechts 3 Bolivianos (ongeveer 0,40 euro) kun je gebruik maken van één van deze drie routes.

Een idee is om te starten bij de rode route (Linea Roja). Deze route begint vanuit het oude toeristisch centrum dat zich dicht bij de meeste hotels bevindt. Tijdens deze rit zien je het drukke verkeer, de vele huizen en marktjes steeds kleiner worden tot je uitkomt bij het eindpunt bovenaan. Vanaf boven kun je het beste de taxi nemen naar het station van El Mirador, waarde gele route start (Linea Amarillo). Deze route geeft je niet alleen een mooi uitzicht op de stad, maar ook op de indrukwekkende Illimani berg. Bij het eindpunt van de gele route kun je direct op de groene route (Linea Verde) overstappen. Deze brengt je naar het wat lager gelegen gebied (3.200 meter) in de stad. Aan de luxe villa’s en tuinen is duidelijk te zien dat je je in het rijke en moderne gedeelte van La Paz bevindt.

Lokale kraampjes en de heksenmarkt

Ben je geïnteresseerd in Boliviaanse handwerkproducten? Dan kun je je hart ophalen in de straatjes achter de kathedraal Iglesia de Francisco midden in de stad, waar veel stalletjes en straatverkopers te vinden zijn. Bontgekleurd koopwaar siert de straten Calle Sagárnaga, Calle Murillo en verderop Calle Linares.

Wanneer je afslaat richting Mercado de Brujas kom je in een straat waar je de vreemdste producten aangeboden worden om voorspoed en geluk aan kopers te garanderen. Op deze zogenaamde ‘heksenmarkt’ (Mercado de Hechicería) zijn de Lama foetussen het meest opvallende koopwaar. Maar ook de uitgestalde kruiden en zaden, drankjes en andere magisch geachte voorwerpen, die bij voorkeur door Yatiris (sjamanen) in opdracht van de koper moeten worden geofferd, zijn een lust voor het oog.

Wandelingen langs verschillende kerken

In La Paz vind je veel verschillende kerken die zich op loopafstand van elkaar bevinden. De bekendste en mooiste kerk van de stad is de Iglesia de Francisco. Voor de kerk ligt Plaza San Francisco, een van de levendigste pleinen van La Paz en geliefd bij de Aymara bevolking. Op het plein is een leger van verkopers en artiesten actief en kijk ook niet raar op als er grote protesten zijn.

Tijdens een wandeling langs deze kerken wordt al gauw duidelijk hoe sterk de verschillende religies, voornamelijk het rooms-Katholicisme, hun stempel op het stadsleven van La Paz hebben gedrukt. Ook is goed te zien hoe de verschillende Europese bouwstijlen achtereenvolgens een groot deel van de architectuur van Latijns-Amerika hebben bepaald.

Mirador Killi Killi

Nog niet genoeg van het uitzicht op de stad? Een gave plek om de dag af te sluiten is het uitzichtpunt Mirador Killi Killi. Gelegen bovenop een steile heuvel geeft deze plek je een mooi uitzicht over de uitgestrekte stad met een kijkhoek van bijna 360 graden. Het uitzichtpunt is per voet te bereiken, maar het is wel een steile klim de heuvel op. De bus of taxi is een goedkoop alternatief en dan wordt je recht bij de trap naar boven afgezet.