Op reis naar Guadeloupe

Alhoewel de meeste mensen wel van “Guadeloupe” hebben gehoord, weten velen deze prachtige plek niet aan te wijzen op de een wereldkaart. Velen weten zelfs niet of het een land, een stad of een dorp is! Guadeloupe ligt net als Aruba, Bonaire en Curaçao in de Cariben. Het is een eilandengroep die officiëel bij Frankrijk hoort. Samen met het Franse gedeelte van Saint-Martin, Martinique en Saint-Barthélemy maakt Guadeloupe deel uit van de Franse Antillen. Voor velen zijn deze eilanden echter nog onbekend, een verborgen stukje Frankrijk in de Cariben kun je dus wel zeggen. Voor duikers, surfers, wandelaars en natuurliefhebbers is dit echt de perfecte vakantiebestemming in de Cariben. Maar zeker ook voor strandliefhebbers, want de parelwitte zandstranden hier zijn oogverblindend mooi! Zin in een potje Jeu de boules, escargots en Franse wijn, maar dan op een plek die nóg mooier is dan het Franse vasteland? Op naar Guadeloupe!

Guadeloupe: zes veelzijdige eilanden

Guadeloupe is geen eiland op zich maar een Frans overzees departement. Het departement omvat een aantal eilanden waaronder Basse-Terre, Grande-Terre, La Désirade, Marie-Galante, Les Saintes en de Petite Terre-eilanden. Toch wordt er regelmatig over Guadeloupe gesproken alsof het één bestemming is. In dat geval worden de eilanden Basse-Terre en Grande-Terre bedoeld, die slechts door een smalle zeestraat worden gescheiden. De eilanden zijn ooit ontdekt door Columbus, die ze ook de naam Guadeloupe heeft gegeven. Dat het Franse eilanden zijn merk je op verschillende manieren: er wordt uiteraard Frans gesproken en je betaalt er met de euro. Op culinair gebied zijn de Franse invloeden dan weer ver weg, en is het vooral de Caribische keuken die overheerst: veel vis, rijst en fruit. Gelukkig is de Franse wijn wel overal te verkrijgen! Het klimaat is er tropisch, zoals je in de Cariben ook zou verwachten. Maar gelukkig is er altijd wel wat wind, dus het de temperatuur voelt aangenaam. Hoewel de eilanden niet ver uit elkaar liggen, is ieder eiland toch weer compleet anders. Het maakt Guadeloupe een veelzijdige vakantiebestemming. Dat wordt wel vaker gezegd over een bestemming, maar dit is de plek die het echt waarmaakt. Zo heeft elk eiland zijn eigen verhaal. Basse-Terre wordt gekenmerkt door de vulkaan ‘de Grande Soufrière’ en haar prachtige natuur. Het eiland Grande-Terre, wat slechts door een smalle strook is afgescheiden van Basse-Terre, staat juist weer bekend om hagelwitte zandstranden, heuvels en kliffen. Met enige fantasie zal je in de vorm van de eilanden een insect herkennen. Wil je Guadeloupe echt goed gaan ontdekken, dan moet je dus gaan eilandhoppen. Van Grande-Terre naar Basse-Terre lukt nog met de auto maar voor de overige eilanden is de ferry the way to go.. Gelukkig gaat dat zeer eenvoudig en snel. Vergeleken met Basse-Terre en Grande-Terre zijn het eiland Marie-Galante en de eilandengroep Les Saintes echte kleine eilanden. Deze eilanden zijn eenvoudig vanaf het ‘vasteland’ met de ferry te bereiken. Ter plaatse is het mogelijk om een buggy of een auto te huren. Op deze manier kun je jouw eigen invulling aan de dag geven. Het is relatief vroeg donker in Guadeloupe en de ferry’s gaan dan ook aan het eind van de middag weer richting ‘het vaste land’. Ben je meer een type dat houdt van een gids, kan is het goed om te weten dat daar op beide eilanden goede mogelijkheden voor zijn.

Indrukwekkende geschiedenis

Wat je absoluut niet mag missen tijdens een reis naar Guadeloupe is een bezoek aan Pointe-à-Pitre. Het is de hoofdstad van Grand-Terre en ook de plaats met de internationale luchthaven waar je op vliegt. Daarom is Pointe-à-Pitre ook de beste plek om je reis af te sluiten. Begin in Pointe-à-Pitre met een bezoek aan de Memorial ACTe. Dit culturele centrum heeft een permanente tentoonstelling gewijd aan de geschiedenis van de slavernijhandel. In 2015 werd het Memorial ACTe geopend en is dus nog een jong en modern museum. Gewapend met een koptelefoon word je meegenomen op een tocht vanuit het verleden naar het heden. Een zeer indrukwekkend bezoek waar je nog lang aan terug zult denken. Maak tot slot een korte wandeling naar het centrum van Pointe-à-Pitre. Koop wat lekkere vruchten op de markt of wat vers gevangen vis aan de kade. Een perfecte afsluiter van je reis!

Mijn favoriete plekjes op Guadeloupe

Deze reis naar Guadeloupe was mijn eerste reis naar de Cariben. En het was meteen ook een hele bijzondere reis want Guadeloupe heeft mij blij verrast! De plekken die mij het nog het langst zullen heugen zijn toch wel:

  • Het parapenten in Grande-Terre met een werkelijk prachtig uitzicht over Guadeloupe. Als je de kans hebt om te gaan parapenten, dan zeker doen!
  • De kriebels die je krijgt wanneer je door het nationale park loopt, waarbij je echt in een regenwoud aan het lopen bent, zo gaaf.
  • De schoonheid van Marie-Galante en dan met name de ‘Geule Grand Gouffre’.
  • Het bezoek aan Kileska in Basse-Terre waar ik de Ka mocht bespelen.
  • En tot slot de indruk die de vaste tentoonstelling in het Memorial ACTe op mij heeft gemaakt.

Op reis naar Guadeloupe

Hoewel het een verre reisbestemming is, is Guadeloupe gelukkig vanuit Nederland goed te bereiken. Air France vliegt vanaf vliegveld Orly in Parijs rechtstreeks naar Pointe-à-Pitre (Grand-Terre/Guadeloupe). Deze vlucht duurt ongeveer acht uur. De vluchten vanuit Amsterdam vliegen echter op Charles de Gaulle. Dit betekent dat je van vliegveld moet wisselen in Parijs, of je neemt de auto of trein naar Orly. Tussen de twee Parijse vliegvelden rijdt in ieder geval een bus genaamd ‘Le bus direct’. Wanneer je de gehele reis met Air France vliegt kun je gratis tickets ophalen bij de Air France-balie om deze bus naar het andere vliegveld te nemen. Op de route Orly – Pointe-à-Pitre vliegt Air France op het moment van schrijven met vliegtuigen die niet voorzien zijn van een usb-poort. Je doet er dus goed aan om voor een powerbank en/of volle batterij voor je elektrische apparaten te verzorgen voor tijdens de vlucht. Wil je vanaf vliegveld Charles de Gaulle vliegen dan is XL Airways op dit moment de enige optie, alleen die maatschappij vliegt niet tussen Amsterdam en Parijs.