Noorwegen is een land van dromen en doen. Wie houdt van actief zijn in de natuur, die moet op een natuurvakantie in Noorwegen; het land is in alle seizoenen een fantastische outdoor bestemming. Dankzij de lange zomerdagen is er veel tijd om te genieten van de schitterende natuur in Noorwegen en in de koude maanden is het een topbestemming voor avontuurlijke winterreizen.

Natuur in Noorwegen

Van noord naar zuid strekt Noorwegen zich uit over een lengte van 1700 km. Het weer, de lengte van de dagen in zomer en winter en de natuur zijn hierdoor heel verschillend per gebied. Wat alle gebieden gemeenschappelijk hebben is de adembenemend mooie natuur. Mooi door de grilligheid van het landschap, door de fjorden of alleen al door de enorme stilte. 44 nationale parken liggen verspreid over 5 regio’s. 18 toeristische routes kronkelen door de mooiste gebieden van Noorwegen. Elke regio heeft zijn eigen charme en vele mogelijkheden om te wandelen, te fietsen, te klimmen of te kanoën.

Mooiste gebieden Noorwegen

Wat zijn de mooiste natuurgebieden in Noorwegen en welke parken mag je niet missen tijdens een rondreis? Populaire bestemmingen voor een natuurvakantie zijn de fjorden, de bergen, plateaus en hoogvlaktes in het midden, en de Noordkaap met de Lofoten in het Noorden. Een overzicht van de mooiste plekken met veel natuur per regio:

Het Noorden

Een van de mooiste streken in Noorwegen is Noord-Noorwegen. Hier rijzen de bergen recht op uit zee, is de natuur puur en ongerept en maak je het meeste kans op het zien van wildlife in Noorwegen. Van de Lofoten tot de Noordkaap, er is vanalles te zien en te doen in alle seizoenen.

Het Oostland (Østlandet)

In het oosten lijkt Noorwegen nog het meest op Zweden, met vele uitgestrekte bossen en lagere heuvels. De meest bekende bestemming in het Oostland ligt meer naar het westen en is het berggebied Jotunheimen. Een indrukwekkend massief en een paradijs voor wandelaars die gaan voor adembenemende uitzichten. Ook nabijgelegen natuurgebieden Rondane en Dovrefjell hebben veel te bieden voor natuurreizigers en wandelaars. Zo kan je in Dovrefjell muskusossen in het wild zien en Rondane is een paradijs voor wandelaars.

Trøndelag

Trondelag is het overgangsgebied tussen het zuiden van Noorwegen en het ongerepte noorden. Ook hier weer vele natuurgebieden met mooie wandelroutes: er zijn wel 7 nationale parken met unieke fauna en flora, waarmee het een van de mooiste gebieden in Noorwegen is. Toch vergeten veel reizigers deze bestemming.

Het Westland (Vestlandet) en de fjorden

Het westen van Noorwegen, het Vestlandet, beslaat de gehele grillige fjordenkust aan de kant van de mooie stad Bergen. Makkelijk te bereiken vanaf Bergen ligt de Hardangerfjord. Het mooiste landschap van Noorwegen, wordt gezegd. In deze regio ook een aantal mooie natuurparken met de Hardangervidda NP, het grootste nationaal park van Noorwegen, dat deels in het gebied ligt. Ook de andere fjorden kan je niet missen tijdens een natuurvakantie in Noorwegen. Diep ingesneden aardscheuren tot ver in het binnenland zorgen voor een waanzinnige natuur. Met een boot vaar je over het diepblauwe water tot diep in de fjorden, langs watervallen, gletsjers en steile bergwanden. Het omliggende berggebied nodigt uit tot een actieve vakantie.

Jostedalsbreen Nationaal Park

Dit park omvat de grootste gletser van het Europese vasteland! Tot 100 km lang en met een ijsdikte tot 500 meter. De omgeving van Jostedalsbreen leent zich voor gletsjertochten, maar ook kajakken en raften, wandelingen en tochten door ijskloven. Jostedalsbreen is weliswaar de grootste, maar zeker niet de enige gletsjer in Noorwegen. Andere gletsjers zijn de Hardangerjokulen, Breheimen gletsjer en Svartisen gletsjer in het noorden.

Jotunheimen

De hoogste bergen van Noorwegen bevinden zich in het Jotunheimen Nationaal Park, ten oosten van Jostedalsbreen. Stel je maar eens eens voor: 250 toppen van meer dan 2000 meter hoog met als hoogste piek Galdhøpiggen (2469 m). Een van de mooiste bestemmingen in Noorwegen om te hiken, over de Bessegen bijvoorbeeld.

Flåm

Flåm is een dorp in de provincie Sogn og Fjordane, aan het einde van de Aurlandsfjord, een zijarm van de Sognefjord. Naast prachtige natuur is een hoogtepunt hier de Flåmsbana-treinrit tussen Flåm en Myrdal, één van de steilste trajecten en mooiste treinritten ter wereld. Fietsers vinden hun gading op de bekende Rallarvegen, die langs dit treintraject voert.

Hardangervidda

Hardangervidda is een hoogvlakte in het midden van de buik van Noorwegen. Een gebied dat je eigenlijk niet mag missen tijdens een natuurvakantie. Het is de grootste hoogvlakte van Europa (8000 km² oppervlakte) en het leefgebied van talrijke rendieren en ander wild. Men denkt dat er wel 10.000 rendieren leven op de hoogvlaktes. Met name de delen waar de meeste neerslag valt (in het westen) hebben een weelderige plantengroei. Ongeveer de helft van het gebied bestaat uit het nationaal park Hardangervidda. Het is er prachtig fietsen en wandelen. Tijdens meerdaagse trektochten kan je overnachten in hutten. Het landschap kenmerkt zich voornamelijk door eindeloze vlaktes, glasheldere meren (Mosvatnet, Marvatnet, Goystavatnet), de Kalhovdfjord, gletsjers en hoge bergen, die in het noorden van Hardangervidda hoogtes tot 1.900 meter bereiken. Er groeien nauwelijks bomen. De Hardangerjokulen is de grootste gletsjer van het natuurgebied. Voor meer informatie kan je terecht in het Hardangervidda Natursenter in Eidfjord of een bezoekerscentrum in Tinn. In de zomermaanden organiseert met name Pharos van ANWB diverse individuele rondreizen naar dit gebied. Tussen het Folgefonna Nationaal Park en de Hardangervidda hoogvlakte bevindt zich een van de bekendste plekken van Noorwegen, de Trolltunga of “trollentong”, een spitse rotspunt en een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van het land.

Het Zuidland (Sorlandet)

Dit is de meest zuidelijke regio met Kristiansand als grootste stad. Een mooie route voor een boottocht is de Blindleia van Lillesand naar Kristiansand. De tocht duurt 3 uur. Het zuidelijkste puntje in deze streek, Lista, is beroemd vanwege de inspiratie die het vele schilders heeft gegeven en de witte zandstranden die je hier aantreft. Andere leuke attracties in dit deel zijn het Mineralenpark, het ijzergietmuseum en het dierenpark van Kristiansand.

Actief in Noorwegen

Wat te doen in Noorwegen? Naast wandelen zijn er in het Noorse landschap onbeperkt veel mogelijkheden om te fietsen, vissen, kajakken en kanoën en zelfs te paard ontdek je de mooiste natuurgebieden van Noorwegen. Op vele mooie plekken zijn er golfbanen en in de zomermaanden kan je in het noorden zelfs 24 uur per dag golfen, de zon gaat dan niet onder. Zin in een erg avontuurlijke vakantie, denk dan aan raften op de Sjoa rivier bij Otta (Rondane), duiken in koud water met een grote maalstroom of naar een van de vele scheepswrakken. Het ultieme avontuur beleef je als je gaat zwemmen met orka’s of basejumpen in Voss.

  • Wandelen in Noorwegen: wil je de natuur in Noorwegen ultiem ervaren, trek dan je wandelschoenen aan. In het hele land strekt zich een goed onderhouden netwerk van gemarkeerde paden uit. Bekijk dus snel onze vakantietips.
  • Fietsen in Noorwegen: ook op de fiets kan je dit prachtige land goed verkennen. Soms is het flink klimmen, maar er zijn gelukkige gemarkeerde routes in ieder niveau.
  • Vissen en jagen: op veel plaatsen mag er worden gevist en gejaagd. Maar let op: je hebt wel de toestemming van de eigenaar nodig. Dat kun je meestal ter plaatse regelen. Voor jagen heb je een jachtakte nodig. Mag een Nederlandse zijn maar wel laten registreren in Noorwegen. Langs de kustwateren wordt er voornamelijk gevist op kabeljauw, makreel en koolvis. De binnenwateren staan bekend om het vissen op snoek en zalm.
  • Extreme sporten: het plaatsje Voss, op 100 km ten oosten van Bergen, is de place to be voor adrenaline junks. De laatste week van juni vindt er jaarlijks een Extreme sports week plaats: skydiving, base jumping, paragliding en bergbeklimmen staan dan op de agenda. Voor bergbeklimmen kan je ook naar de Lofoten reizen.