Italië is een populaire vakantiebestemming voor mensen die houden van mooie natuur. Vanuit Napels kan je een rondreis maken langs diverse hoogtepunten, waaronder de Vesuvius, de Amalfikust en natuurgebieden zoals Cilento Nationaal Park.

Mooiste plekjes

De natuur in Italië is bijzonder mooi en nog minder ontdekt dan drukkere gebieden elders in Italië. Hier kom je niet alleen voor zon, zee en strand, maar ook voor mooie vergezichten, bergen, ruige kusten en geurige bloemen. Een overzicht van de allermooiste plekken in Italië:

Vesuvius

De Vesuvius is 1280 meter hoog en een van de actiefste vulkanen in Europa. De laatste uitbarsting vond plaats in 1979. De hele kust is dan ook vulkanisch. Breng zeker een bezoek aan de archeologische vondsten in de verwoeste steden Pompeii en Herculaneum, aan de voet van de Vesuvius. Herculaneum is minder druk en beter bewaard gebleven. Voor beide plaatsen is het aanbevolen om vroeg in de ochtend te gaan, dan vermijd je de massa’s toeristen. De vulkaan zelf is gemakkelijk te bereiken met een huurauto of per bus. Heb je niet veel tijd voor een vakantie in het zuiden van Italië? Dan is een bezoek aan de Vesuvius ook prima te combineren met een stedentrip naar Napels.

De Amalfikust

Aan de “Costiera Amalfitana” gaan natuur en cultuur hand in hand: de pastelkleurige dorpjes van de Amalfikust contrasteren fel met de azuurblauwe zee en groene bergen. De route langs de Amalfikust wordt bestempeld als de mooiste kustweg van Italië en is daarom een aanrader voor een rondrit. Tijdens een rondreis aan de Amalfikust rijd je met een huurauto of eigen wagen tussen hoge bergen, schilderachtige eilandjes en mooie baaien. Maak een stop bij een van de vele archeologische opgravingen, zoals het beroemde Pompeï. De meeste reizen naar de Amalfikust vertrekken vanaf Napels, met haar vele historische bezienswaardigheden. Vaak wordt een rondreis door Campanië ook gecombineerd met Apulië, Calabrië en soms zelfs het eiland Sicilië. Om de natuur bij de Amalfikust echt te ervaren is het aanbevolen om de wandelschoenen aan te trekken: te voet ontdek je veel meer van het landschap, planten en bloemen. Al wandelend geniet je van weidse uitzichten, geurende citroenbomen en maquis, de karakteristieke struikbegroeiing in de Middellandse Zee gebieden. Schilderachtige dorpjes liggen tegen de steile hellingen met olijfgaarden en wijngaarden en bieden fraaie vergezichten over de Middellandse Zee aan de ene kant, en de bergen aan de andere kant. Lees meer over wandelen bij de Amalfikust.

Melkbergen – Monti Lattari

De Monti Lattari of Melkbergen vormen de ruggengraat van het schiereiland Sorrento en de Amalfikust. Het is eigenlijk een uitloper van de Apennijnen, een gebergte dat zich uitstrekt van het noorden van Italië tot Campanië. Het hoogste punt ligt op 1.444 meter hoogte. De kalkstenen rotswanden van de Melkbergen vormen een prachtig decor om te wandelen en tot rust te komen in de natuur. De naam Monti Lattari is afgeleid van de goede kwaliteit melk die de geiten in dit gebied geven en dus niet van de kleur van de bergen.

Cilento Nationaal Park

Het Cilento Nationaal Park, voluit het Nationaal Park Cilento e Vallo di Diano, is een natuurgebied in het meest zuidelijke deel van Campanië. De mooie natuur werd begin jaren ’90 uitgeroepen tot Werelderfgoed van de UNESCO en is een van de grootste natuurparken van Italië. Het park is bereikbaar via de A3 vanaf Salerno.

5. Schiereiland Sorrento

Verscheidene dorpen bij de Amalfikust zijn een bezoekje waard. De omgeving van Sorrento is leuk om te verkennen. De Vallone dei Mulini, op loopafstand van het centrum van Sorrento, is bijzonder om te zien: in de vallei liggen groen overwoekerde ruïnes van een industrieel verleden. Wandel vanuit Sorrento naar het vissershaventje Marina Grande, waar je heerlijk kan eten.

Eilanden in de Golf van Napels

Bijzonder mooi zijn de eilanden rond de Golf van Napels: dat is de baai tussen Napels en het schiereiland Sorrento. De eilanden vormen als het ware uitlopers van de omliggende schiereilanden, alsof het geheel ooit één grote krater heeft gevormd: Ischia en Procida in het noorden en Capri in het zuiden. De eilanden dragen de bijnaam “bloemeneilanden”, met naast mooie natuur, ook veel zon en zee. Wandelen op de eilanden is bijzonder leuk en niet inspannend. SNP biedt een wandelvakantie naar de drie eilanden.

Het eiland Capri

Capri ligt voor het schiereiland van Sorrento en wanneer je gaat wandelen langs de Amalfikust heb je vaak uitzicht op het eiland. De belangrijkste bezienswaardigheid van Capri is de Grotta Azzurra of Blauwe Grot. Andere hoogtepunten zijn het haventje Marina Piccola, de Faraglioni (kalkstenen rotsen die loodrecht uit zee steken), ruïnes van Romeinse villa’s en de wandelroute naar het Belvedere de Tragara, een prachtig uitzichtpunt op Capri.

Het eiland Ischia

Het ooit vulkanische eiland Ischia in de Baai van Napels is het grootste eiland van de Flegreïsche Eilanden. Het is een vruchtbaar en bosrijk eiland en wordt door de lokale bevolking ook wel het “groene eiland” genoemd. Op de berghellingen van Monte Epomeo wordt veel wijn verbouwd, de berg zelf biedt fraaie vergezichten. Ischia staat ook bekend om haar wellness faciliteiten: hier kan je ontspannen in diverse thermen en kuuroorden. Overige hoogtepunten zijn het Castello Aragonese en de hoofdplaats Ischia.

Het eiland Procida

Procida is een authentiek gebleven eiland, omdat het te klein is voor het massatoerisme. Belangrijkste bezienswaardigheid is de abdij op de Terra Murata, die dateert uit 1026. Voor de natuurliefhebber vormt het met een brug verbonden eiland Vivara echter het hoogtepunt: dit is een beschermd natuurgebied.