Een natuurvakantie in IJsland? Als je van ongerepte landschappen houdt, dan is IJsland een prachtige reisbestemming: de natuur in IJsland is bijzonder mooi. Het is een van de groenste eilanden ter wereld met tal van ongerepte gebieden. Iedereen weet dat IJsland een land van vulkanen is: overal borrelt de aarde en over het hele eiland kan je wandelen over lavavelden en langs kraters. Maar je vindt er ook de mooiste watervallen van Europa, ruige kusten, geisers en gletsjers.
Natuur IJsland

De natuur is in IJsland op haar wildst: van kolkende modderpoeltjes tot imposante watervallen en torenhoge geisers. Fotografie liefhebbers, vogelaars, wandelaars en wintersport beoefenaars komen allemaal aan hun trekken. In het noorden, bij Husavik, kan je zelfs op walvissafari. Kleine vissersboten nemen je mee op avontuur in de noordelijke wateren. In de winter zijn er in IJsland mogelijkheden om te skiën of op sneeuwscooters over de gletsjers te scheuren, en bovendien zal je genieten van het adembenemende noorderlicht. De groene en blauwe kleuren van de aurora borealis dansen dan boven de wit besneeuwde bergen.

Mooiste plekken in IJsland

Wat zijn de mooiste plekjes in IJsland om te zien tijdens een rondreis? Hoogtepunten zijn er overal. Over het hele eiland zijn er mooie plekjes te vinden; iedere bocht die je omdraait, zie je weer andere natuurfenomenen, prachtige valleien, indrukwekkende watervallen en kokende aarde. Er zijn geen woorden voor… een rondreis in IJsland moet iedere natuurliefhebber ervaren. Hoogtepunten en top bezienswaardigheden in IJsland zijn:

Golden Triangle IJsland

Zelfs als je maar enkele dagen in IJsland verblijft, is het mogelijk om enkele hoogtepunten te zien. Een must see is de Golden Triangle: de Gulfoss waterval, de geisers en Thingvellir. De meeste toeristen brengen een bezoek aan deze natuurwonderen tijdens hun vakantie in IJsland, dus hou er rekening mee dat je hier niet alleen bent. De Gulfoss waterval is betoverend mooi. In verscheidene etappes valt deze reusachtige waterval naar beneden om als kolkend water te verdwijnen in een kloof. Adembenemend.

Geisers in Haukadalur

Het woord “geiser” dankt zijn afkomst van de Geysir. Helaas, door het kunstmatig opwekken van erupties is de bekende geiser minder actief geworden. Enkele meters verderop bevindt zich de Strokkur geiser, die om de 4 tot 8 minuten nog metershoge erupties vertoont. Erg spannend om naar te kijken! Eerst zie je een plasje water, dat begint langzaam aan te borrelen tot het helemaal bol komt te staan… en dan plots de eruptie: de geiser spuit tot wel 60 meter de hoogte in!

Thingvellir

Þingvellir is een nationaal park, gelegen op 50 km ten oosten van Reykjavik. Het is vooral bekend om de kloof waar de twee tectonische platen van Amerika en Europa tegen elkaar opbotsen. Je kunt er mooi wandelen (en duiken in het helderste water van Europa). Thingvellir is eigenlijk een verzakking van de aarde, over een gebied van ca. 6 bij 40 km. De woeste kracht van de natuur vertoont hier de scheidingslijn tussen de tektonische platen van Noord-Amerika en Eurazië: kloven, watervallen en barsten kenmerken het landschap. Tijdens een bezoek aan Thingvellir kan je wandelen door de kloof die de regio doorkruist. Overnachten kan met name op een primitieve camping bij het Þingvallavatn meer. Een groot deel van de vlakte is met lava bedekt. Ook historisch heeft Thingvellir een belangrijke rol gespeeld. Reeds in de 10de eeuw werden hier belangrijke politieke bijeenkomsten gehouden, in 1944 werd hier de onafhankelijkheid van IJsland uitgesproken.

Kuuroorden

De Blue Lagoon in IJsland, waterbronnen niet ver van de luchthaven in Keflavik, liggen in een geothermisch gebied. Men kan er de hele dag baden in het hete blauwe water van het kuuroord, en het is bewezen dat baden in de Blue Lagoon helpt tegen psoriasis en andere huidziekten. Een korte citytrip naar Reykjavik kan makkelijk gecombineerd worden met een bezoek aan de Blue Lagoon. Het wellness centrum is druk bezocht. Wie een rustiger kuuroord zoekt kan denken aan de natuurlijke baden bij Mývatn, in het noorden van IJsland.
Steeds populairder wordt ook de Secret Lagoon, een heerlijk bad ten noorden van Selfoss.

Watervallen

Overal op het eiland zie je mooie watervallen: de hoogste watervallen, de breedste, de indrukwekkendste…. Houdt de camera’s klaar, want na een vakantie in IJsland kan bijna geen enkele waterval nog indruk op je maken. Lees meer over de mooiste watervallen in IJsland.

Vulkanisch gebied rond Myvatn

In het noorden van IJsland bevindt zich een zeer vulkanisch gebied, met daarin het Myvatn meer. In de omgeving vind je veel vulkanische activiteiten, zoals het solfatarevenveld bij Hverir, grotten met heet water bij Reykjahlid, de zwarte lavaformaties in Dimmuborgir, de krater van Hverfell, een tafelberg, pseudokraters in het zuiden van het meer en een actief vulkanisch gebied rond de Kraflavulkaan. De vertaling van Mývatn is “muggenmeer”: door de aanwezigheid van vele muggen zijn er het hele jaar door talrijke vogels te spotten rond het meer. Het is hiermee een van de beste plekken om vogels in IJsland te zien.

Ice Cave

IJslands nieuwste bezienswaardigheid is de IJsgrot. Tijdens een excursie wordt je in een supertruck vervoerd naar een de ingang van de Ice Cave, waar je een kijkje kan nemen onder de 580 meter dikke ijskap van de Langjökullgletsjer. Een tunnel voert de toeristen 200 meter ver onder de gletsjer naar een ijsgrot. Het aanzicht van het glinsterende blauwe ijs zal je nooit vergeten.

Een natuurvakantie naar IJsland is makkelijk zelf samen te stellen met losse elementen. Er wordt veel gekampeerd, maar er zijn ook overal hotels en hostels te vinden. Het is vaak echter net zo voordelig om je rondreis in IJsland onder te brengen bij een betrouwbare reisorganisatie met kennis van het land en een volledig georganiseerde privéreis te boeken. Wie de voorkeur geeft aan gezelschap kan denken een een groepsreis in IJsland. Gespecialiseerde reisorganisaties organiseren kampeerreizen of rondreizen in IJsland rond een bepaald thema, zoals paardrijden, fotograferen of wandelen. Veel plezier tijdens een van de mooiste natuurreizen die je ooit zal meemaken!

Hoe lang op reis naar IJsland?

Boek je een weekje of zijn er minstens 2 weken nodig om IJsland te ontdekken? Een korte reis van een week naar IJsland beperkt zich meestal tot Reykjavik en de hoogtepunten van de Golden Triangle. Wanneer je een langere rondreis maakt kan je bijvoorbeeld de hele rondweg rijden (is mogelijk in ongeveer 2 weken en deze weg voert je langs bijna alle mooie bezienswaardigheden en hoogtepunten van IJsland) of je kunt het binnenland in, maar dan heb je wel een jeep nodig. Er worden ook wel enkele mooie korte wandelreizen naar het binnenland aangeboden: op die manier is het mogelijk om in 1 week toch vele mooie plekjes in IJsland te zien.