Rondreis in de ruige, maar ook liefelijke natuur in Ierland; woeste kustlijnen, groene heuvels met spookachtige kloosterruïnes, in mist gehulde bergen, glasheldere riviertjes en schilderachtige baaien met oude vissersdorpjes en krijsende meeuwen.

Natuurvakantie in Ierland

Cultuur en natuur gaan hand in hand tijdens een rondreis in Ierland; de oude mythen en legenden horen bij het dramatische landschap van het eiland. Op elk moment van de dag weerklinken Guinness glazen, luid gelach en geïmproviseerde livemuziek uit de pubs. Tijdens een vakantie in Ierland kan je tal van outdoor activiteiten beoefenen, zoals wandelen, fietsen, golfen, watersport en vissen. Je kan er uiteraard op eigen houtje op uit trekken en zelf een natuurvakantie in Ierland organiseren, maar er zijn ook tal van geheel verzorgde rondreizen, fly-drives en actieve vakanties. Wil je zoveel mogelijk genieten van de buitenlucht en de ruige natuur, neem dan deel aan een meerdaagse wandelvakantie in Ierland.

Mooiste plekjes in Ierland

Wat zijn de must see bezienswaardigheden en mooiste plekken in Ierland? Per gebied vind je op onze site meer informatie over de natuurgebieden en mooie plekjes.

Natuur in West- en Zuidwest-Ierland

Als je ons vraagt: “Wat zijn de mooiste plekken in Ierland?”, dan gaan wij voor de westkust en het zuidwesten van Ierland. De natuur is er betoverend mooi en zeer ruig. De Klippen van Moher, het kalksteenplateau en de counties Kerry en Cork hebben veel te bieden voor mensen die genieten van groene en woeste natuur. Ook hier vind je, ondanks het toeristische karakter, weer veel cultuur en het echte authentieke Ierland. Vanaf Rossaveel nabij Galway kan men met de veerboot naar de Aran eilanden, bekend om de handgemaakte schapenwollen truien, een bekend toeristisch uitstapje.

Rondreis westen van Ierland

Wie een mooie rondreis aan de Westkust van Ierland wil maken, zal ongetwijfeld delen van de Wild Atlantic Way rijden: met een lengte van 2.500 km is dit de langste kustroute ter wereld. De route voert langs de ruige natuur van Ierland en authentieke, pittoreske plekjes. Het kalksteenplateau, dat we omschrijven op de pagina over Westelijk Ierland, strekt zich uit tot in het midden van het land en heeft een kenmerkende vegetatie.

Natuur rond Dublin

Dublin is een bezoek meer dan waard. Combineer enkele dagen in Dublin met een natuurreis door het oosten van Ierland. De Wicklow Mountains kunnen prima bezocht worden als dagtrip vanuit Dublin: het nationaal park kenmerkt zich door hoge bergen en schitterende valleien! Bovendien zijn er prachtige wandelroutes in de Wicklow Mountains, waaronder de Wicklow Way. De meeste bezienswaardigheden van de streek bestaan uit musea en kastelen. Wil je een bezoek aan Dublin verlengen met een weekje natuur? Dan is het midden van Ierland wellicht wat voor jou. In Centraal Ierland doorkruist de rivier de Shannon een golvend landschap. Hier liggen uitgestrekte veengebieden, de bogs genaamd. Dit deel van Ierland is tevens bezaaid met meren, waaronder het grootste meer van het land, het Lough Neagh.

Noorden van Ierland

Zet zeker ook het onbekendere noorden op je lijstje. Donegal heeft een woeste kustlijn met beschutte inhammen. De schitterende meren, rivieren, paarse heide en witte huizen vormen een kleurenmozaïek; een prachtig decor tijdens een autovakantie. Dit gebied is rustiger dan het zuiden, de prijzen van huisjes zijn dan ook lager en je zal hier genieten van meer rust.

Actieve vakantie in Ierland

Ierland is een land om lekker actief te zijn! Wandelen, mountainbiken, fietsen, het kan allemaal tijdens een vakantie op het eiland. Ook populair is een visvakantie: sportvissers kunnen op zalm, forel en snoek vissen in de rivieren en op kabeljauw en makreel bij zee. Langs de kust kan men kanoën, surfen en wie niet aan watersport wil doen kan rustig dolfijnen of zeehondjes spotten vanaf een boot. Op sommige plaatsen in Ierland kan men ook snorkelen en duiken. Verder bevinden zich meer dan 400 golfbanen op de glooiende, groene heuvels van het eiland, ook een golfvakantie in Ierland is dus populair.

Vervoer in Ierland

Als je een individuele rondreis in Ierland wil ondernemen ben je meestal aangewezen op een huurauto of camper. Voor het verplaatsen in het land raden wij aan om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer, want de bussen rijden erg onregelmatig. Een huurauto regel je altijd best van tevoren, ter plaatse huren is altijd duurder. Er zijn voldoende georganiseerde fly-drive rondreizen in Ierland te boeken; zij nemen je graag het zoekwerk uit handen en weten als geen ander wat de mooiste plekjes van Ierland zijn. De bewegwijzering is slecht, dus huur indien mogelijk een GPS bij de huurauto.

Beste reistijd Ierland?

Wat is de beste reistijd voor Ierland? De beste reisperiode is maart – oktober, maar de maanden mei en september zijn de beste maanden.