Gold of Lapland : sneeuwscooter

Gold of Lapland is een bijzonder deel van Zweeds Lapland: het is het deel van Zweden waar goud in de bodem te vinden is. Het is ook een van de laatste wildernissen van Europa, waar je geniet van het noorderlicht, wilde rendieren kunt spotten en waar de natuur adembenemend mooi is. Het is dan ook niet gek dat de Limburgse Frans en Paul helemaal verliefd werden op Gold of Lapland en voorgoed verhuisden.

Tväräträsk

Frans en Paula zijn gesetteld in Tväräträsk, een piepklein dorpje in een bijna uitgestorven omgeving. Om hen heen is er is niet veel meer dan schitterende natuur en dat is ook precies de reden dat ze hier zijn gaan wonen: het is een ontsnapping aan dagelijkse drukte en stress. Ze zijn hier gekomen voor de rust en hebben die ook gevonden.

Dat betekent echter niet dat ze hier stil zitten, want het landschap van Gold of Lapland vraagt om erop uit te trekken. In de zomer ontvangen ze daarom gasten die komen om te vissen, maar in de winter is er eigenlijk maar één ding waar hun gasten voor komen: sneeuwscooteren!

Sneeuwscootertocht door Gold of Lapland

Zweeds Lapland is een gigantisch uitgestrekt gebied en de beste manier om dat te verkennen is met een sneeuwscooter. Frans en Paula hebben daarom een aantal sneeuwscooters aangeschaft om samen met hun gasten hele mooie tochten te maken. En ik ben een van de gelukkigen die op een super zonnige en prachtige dag met ze mee mag!

Je kunt met z’n tweeën op een sneeuwscooter, maar het kan ook prima in je eentje. Hoe hard je gaat is maar net hoe jij de gashendel opendraait. Op de uitgestrekte ijsvlaktes kan er niets gebeuren, maar je rijdt ook af en toe tussen de dennenbomen heen. Dan zijn goede stuurmanskunsten wel welkom.

We vertrekken voor een tocht van een paar uur. Er zijn speciale sneeuwscooterpaden die je kunt volgen, maar Frans ‘kent hier de weg’. We scheuren uren over wit besneeuwde ijsvlaktes en tussen bomen door, zonder te verdwalen. Met een beetje gevoel voor richting, de zon goed in de gaten houdend, zul je hier niet zo snel verdwalen, aldus Frans.

Het uitzicht onderweg is prachtig. Als me gevraagd wordt wat we onderweg gezien hebben, dan is dat lastig te omschrijven. Het is er wit met een strakblauwe lucht erboven en zo nu en dan scheur je tussen de bomen door. Het landschap is overal hetzelfde, en toch is het ieder stukje weer opnieuw bijzonder. Het verveelt in ieder geval geen seconde, integendeel. Een paar uur sneeuwscooteren is maximaal genieten, van de natuur en de rust om je heen.

Na een paar uur zijn we inmiddels wel hongerig en stoppen voor de lunch. Achteraf is dat misschien wel het meest bijzondere moment van de dag. Frans maakt in no time een vuurtje en Paula maakt voor ons een heerlijke pastamaaltijd klaar met verse lokale zalm. En dat is toch lekker!

Na een paar uurtjes scheuren gaan we weer terug en eigenlijk heeft niemand zin om af te stappen. Het is zó ontzettend leuk om te doen, misschien wel verslavend.

Inmiddels is de temperatuur in Gold of Lapland weer aan het stijgen en maken Frans en Paula zich op voor een nieuw zomerseizoen waarin zij gasten zullen ontvangen om samen te vissen. Maar zodra het weer winter wordt, komen de sneeuwscooters uit de stalling. Via hun website Laplandtime.nl kun je met ze in contact komen voor de zomeractiviteiten en via Sneeuwscootertocht.nl voor de winteractiviteiten in Tväräträsk. Mocht je gaan, neem dan wel een goede fles rode wijn voor ze mee, want wij hebben deze lieve mensen met een lege drankkast achter gelaten…

 

 

 

Advertorial door: Visitsweden.nl